111111
Красота

Домашно приготвени средства за несъвършенства и черни точки

Въпреки че несъвършенствата обикновено са проблем на тийнейджърите, това неприятно състояние често засяга и възрастните. Пъпките обикновено се появяват по лицето, деколтето или гърба, независимо от типа на кожата. За да ги излекувате, се нуждаете от няколко или дори десетина дни. Винаги помнете, че не трябва да ги стискате, защото това може да доведе до появата на нови пъпки. Вместо това трябва да използвате домашно приготвени пасти, мехлеми и тонери, които ускоряват заздравяването на пъпките и предотвратяват образуването на белези и обезцветявания. От своя страна, черните точки са смес от себум и вроговена кожа, което блокира отварянето на порите на кожата. Черните точки лесно претърпяват „суперинфекции“, причинени от бактерии, което води до образуването на пъпки. Запознайте се с рецепти за домашно приготвени средства за несъвършенства и черни точки.

Домашни методи, за да се отървете от пъпките

Паста с мед и канела

За да я подготвите, ще трябва да комбинирате мед и канела. След като се получи гъста паста, нанесете маската само върху пъпките и я оставете за една нощ. Канелата и медът са известни със своите антибактериални ефекти, които ще спрат развитието на пъпките. Когато се събудите, кожата напълно ще е абсорбирала маската, а пъпчиците ще са намалили своя размер значително. Повторете тази процедура няколко нощи, докато пъпките изчезнат напълно.

Чесън

Чесънът съдържа цинк и сяра с антибактериални и пречистващи свойства. Обелете чесъна и го поставете върху възпалената зона за 15 минути, след което измийте добре лицето си. Повторете това няколко пъти и бързо ще се отървете от несъвършенствата.

Доматена паста

Доматите съдържат ликопен (който се бори с акнето) и киселини със силен изсушаващ ефект. За да приготвите доматена паста, разбъркайте зеленчука с вилица, след това нанесете получената паста върху проблемните зони и изплакнете с вода след 15 минути.

Маска от куркума и кокосово масло

Куркумата има силен антибактериален и изсветляващ ефект. Поради тази причина се смесва с кокосово масло и се нанася върху засегнатата област. Тази маска ще възпрепятства образуването на пъпки.

Цитрусов сок

Киселината, съдържаща се в цитрусовите плодове, ефективно лекува свежи пъпки. Просто изстискайте сок от цитрусови плодове и използвайте памучен тампон, нанесете го върху несъвършенството. Не покривайте цялото лице с него, защото може да има твърде силен ефект на изсушаване.

Паста за зъби

Използвайте бяла паста за зъби вместо цветен гел. Такъв продукт съдържа вещества със изсушаващи пъпките свойства.

Сода за хляб

Смесете щипка сода с няколко милилитра вода, за да получите плътна консистенция, след това нанесете върху пъпката за 30 минути. През това време содата ще очисти и изсуши зоната на пъпките и по този начин ще ускори лечението. Содата има много силен ефект, така че не трябва да се използва повече от веднъж.

Домашно приготвени средства за черни точки

Борово масло

Това е евтин продукт, който може да бъде закупен от аптека. Трябва да се смесва в съотношение 10 мл масло и 40 мл друго допълнително масло. След това се нанеся върху памучен тампон и внимателно, но силно се избърсва лицето с него. Някои жени могат да реагират зле на миризмата на това дразнещо вещество, така че по време на вечерния режим на грижа за лицето си струва да се измие с топла вода и да се нанесе лек хидратиращ крем. Можете също така да използвате маслото за приготвяне на парна сауна за лице у дома – за да направите това, просто налейте 10-15 мл масло в купа с гореща вода и дръжте главата си покрита с кърпа над парите за около 10 минути.

Тонер от аспирин

Ексфолира кожата и почиства порите, като в резултат премахва черните точки. За да го приготвите, просто разтворете около 15 таблетки аспирин в 100 мл вода. За оптимална консистенция и допълнителен антибактериален ефект, можете да добавите малко глицерин или борово масло. Съхранявайте тонера в хладилника в продължение на 2 седмици и избърсвайте лицето си всеки ден.

Пилинг от мляко и ориз

За да го приготвите е достатъчно да налеете мляко върху ориза и да го оставите за няколко часа, за да се смеси. Използвайте получената хомогенна смес за почистване на лицето, като правите леки движения. След това изплакнете кожата с топла вода. Ексфолирайте вечер.

Аксесоари и устройства, които помагат в борбата с черните точки

Четки за почистване на лицето

Четките за почистване на лицето осигуряват еднократно ексфолиация на лицето и масаж. Не трябва да се притискат прекалено силно, а в случай на изключително чувствителна кожа е по-добре да се използват много нежни четки или да се откажете от тях изцяло. В допълнение, такава четка за лице изисква задълбочено и редовно измиване, в противен случай ще се превърне в местообитание за бактерии.

Устройство за почистване на порите

Струва си да се опитат електрическите устройства, които изсмукват съдържанието на порите. За да ги използвате, овлажнете кожата с почистващ продукт и след това движете устройството около кожата. След това измийте лицето си и нанесете овлажняващ крем. Тези видове устройства не са най-доброто решение за кожа с видими капиляри и много чувствителна кожа, защото могат да доведат до образуването на синини.

Как да подкрепим борбата с черните точки?

За да се помогне в борбата с черните точки, избягвайте сапуна, както и изсушаващите и дразнещи кожата съставки в козметиката, като ментол и алкохол. Всички тези вещества могат да предизвикат излющване на кожата, което да доведе до запушване на порите с мъртви епидермални клетки. В допълнение, не използвайте гъсти кремове, освен ако наистина не се нуждаете от тях. Нещо повече, редовно почиствайте кожата с крем или течност, съдържаща салицилова киселина, което ще Ви помогне да се отървете от мъртвите клетки. В допълнение, тази съставка прониква в порите и подобрява тяхната форма, като позволява себумът да излезе на повърхността на кожата.

Добра идея е да посетите дерматолог. Предписан ретиноиден крем нормализира производството на клетки и подобрява функционирането на порите. Нищо не Ви пречи да опитате разкрасяващи и подхранващи процедури в салона за красота. Химическият пилинг, микродермабразиото и лазерната ексфолиация са най-препоръчителни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *