111111
Красота

Направи си сам – органичен сапун

Знаете ли, че да си направиш сапун е много лесно? На драго сърце плащаме големи суми за сапуните на Lush, само защото те са поразителни със свежите си и ярки цветове. Най-вероятно не осъзнавате, че сапуните, които се продават в магазините съдържат много вредни съставки, например парабени и разпенващи агенти (SLS-натриев лаурилсулфат). Ако искате можете да направите сапуна си сами и да бъдете сигурни, че е 100% натурален и безвреден за кожата Ви. Променяйки съставките, Вие можете да промените аромата, консистенцията и свойствата на този основен продукт за грижа за кожата. Продължете да четете, за да се научите как да направите Вашия собствен, персонализиран и органичен сапун.

Organické Mydlo11

Какво Ви трябва?

Ако искате да създадете прекрасен сапун, ще трябва да жертвате кухнята си за една вечер и да я превърнете в лаборатория. Инструментите, които ще са Ви необходими да следните: две тенджери, стъклени контейнери, големи метални супени лъжици, везна, плътни силиконови ръкавици, защитни очила и силиконова формичка.
За да направите 1 кг. сапун, ще са Ви необходими:

  • 500 гр. пчелен водък,
  • 300 гр. кокосово/маслинено/соево масло,
  • 200 гр. сладко бадемово олио,
  • 175 гр. луга (можете да я купите от дрогериите, но бъдете внимателни с нея),
  • 375 гр. филтрирана студена вода,
  • 7-10 мл. етерични масла по Ваш избор,
  • Билки, за да направите консистенцията по интересна.

Как да започнем?

Основата за сапуна ще бъде пчелния восък.. Можете да експериментирате с количестворо, тъй като той е отговорен предимно за консистенцията на сапуна. Колкото повече восък добавите, толкова по-твърд ще е сапуна. Пчелният восък също така прави аромата на сапуна по-дълбок и интензивен. Също така, той не изсушава кожата и е приятен на пипане. В процеса на правене на сапун, пчелният восък е основата и свойствата на сапуна ще зависят предимно от допълнителните съставки. Стопете восъка в едната от двете тенджери. Другата тенджера използвайте за водата и лугата. На жалост почти всички сапуни съдържат луга. Тя е много опасна съставка, която разтваря всичко с органичен произход. Производителите на сапуни я използват като катализатор на целия процес – маслата могат да се разбъркат по-ефективно. Затова трябва да разберете, че ако ще използвате тази съставка трябва да вземете необходимите предпазни мерки. Лугата трябва да се разтвори в пластмасов или стъклен съд и трябва да носите силиконови ръкавици и маска за лице, за да се предпазите от потенциалните изпарения.

Organické Mydlo1

Първо налейте вода в съда и след това малко количество луга. Ако не се чувствате спокойни да работите с лугата, просто пропуснете тази стъпка. Стоплете пчелният восък до разтопяването му. Не го правете на много висока температура, защото високата температура може да превърне восъка и маслата в техните транс-версии. След това го смесете с масло по Ваш избор. Най-популярните масла са зехтина, кокосовото или евтиното соевото масло. Можете да използвате ръчен блендер за да ги смесите добре. Съвсем накрая можете да добавите и етерични масла по Ваш избор. Можете да направите сапун с аромат на диня или пък да бъдете по-консервативни и да добавите лавандулово масло. За да направите аромата по-интензивен можете да смесите две или три етерични масла. Повечето сапуни имат цитрусова нотка, която се асоциира със свежест.

След като формулата е готова, можете внимателно да изсипете в силиконовата формичка. Формичката изцяло зависи от това, което самите Вие предпочитате. Можете да използвате мини полусфера, за да направите малки кръгли сапунчета. Следващата стъпка е много лесна и изисква минимално внимание. Формулата трябва да бъде оставена на сухо място за няколко дни, за да може да се втвърди.

Това може би е най-простата рецепта за домашен сапун, който можете на направите съвсем сами. Ако все още не сте готови да се откажете от сапуните в магазина, то трябва да знаете, че те съдържат два пъти повече съставки, отколкото домашните. Дори повечето сапуни, които използваме ежедневно дори не могат да бъдат наречени сапуни. Ако прочетете етикета ще видите, че те всъщност се наричат синдети (накратко от синтетични детергенти). За да се нарича сапуна „сапун“, той трябва да съдържа глицерин. Големите компании, които извличат тези съставки ги влагат в състава на лосиони и кремове, които се продават с по-голям успех от „сапуните“. Следващият път когато искате да измиете лицето си качествен продукт, уверете се, че на етикета му е изписано „сапун“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *