111111
Красота

Когато кожата Ви е жадна – хидратиращи средства за лице

Кожата се дехидратира по редица причини и, за съжаление, обикновено е внезапен и доста бърз процес. Може да се случи и с мазна кожа, кожа с акне и смесена кожа. Неблагоприятните метеорологични условия, студеният или горещ сезон, сухият въздух, радиаторите или приемът на недостатъчно вода, могат да направят кожата дехидратирана. Как да разберете, че кожата Ви е дехидратирана и как да я успокоите? Запознайте се с най-добрите хидратиращи процедури за лице.

Да започнем с важен факт:

Всички типове кожа изискват овлажняване

Абсолютно всеки тип и подтип кожа трябва да бъдат хидратирани. Това е основата, без която кожата не може да функционира правилно.

Как да разберете дали кожата Ви е дехидратирана?

Първо, ще почувствате, че бузите Ви започват да изгарят, а кожата може да стане леко зачервена. Повечето хора си представят дехидратираната кожа като изключително суха. Това обаче не е съвсем вярно: такава кожа може да бъде покрита с голям слой себум – това се случва, когато кожата Ви внезапно се дехидратира, мастните й жлези се опитват да я спасят и започват да произвеждат по-голямо количество себум, за да я предпазят от пресушаване.

Дехидратирана кожа – от какви съставки се нуждае?

Кои съставки помагат на дехидратираната кожа? По принцип за употреба са подходящи всички съставки с хигроскопични свойства, т.е. тези, които задържат водните молекули в кожата. Хиалуроновата киселина е един от хитовете в тази област – може да комбинира до 250 частици вода. Хиалуроновата киселина се среща естествено в човешкото тяло, но с възрастта количеството й в кожата намалява.

Ако не хидратираме кожата отвътре – хиалуроновата киселина няма да помогне много. Поради тази причина, първото правило на хидратираната кожа е да се пие точното количество вода – минимум 2 литра на ден. В горещите летни дни тази доза трябва да бъде още по-голяма, защото тогава кожата губи влага по-бързо.

Добрата новина е, че лесно можем да защитим кожата си като създадем оклузивен слой върху нейната повърхност. Този слой затруднява молекулите на водата да „избягат“ от кожата. Всички видове естествени масла са идеални за тази цел. Тъй като тяхната молекулна маса и свойства се различават – маслата трябва да бъдат подбрани за конкретния тип кожа. Заедно с осигуряването на подходяща защита срещу изсушаване, тя допълнително трябва да регулира себума и да има действие против бръчки.

Витамините са друг важен фактор за правилната хидратация на кожата – един от най-важните, т.нар. „витамин на младостта“, е витамин Е – той възвръща идеалното ниво на хидратация на кожата, регенерира добре, овлажнява и лубрикира. Важното е следното – витамин Е може да подобри състоянието на всички типове кожа.

Хидратация на кожата – най-добрите домашно приготвени хидратиращи средства за лице

За да си възвърнете доброто състояние на кожата, трябва постоянно да я хидратирате отвътре и отвън. За тази цел е важно да се пият около 8 чаши вода на ден и да се използва добра хидратираща козметика. Добра идея е да закупите добра хиалуронова киселина и редовно да използвате маски от водорасли. Можете също така да нанасяте естествени масла преди лягане, така че да предпазват кожата от прекомерна дехидратация. Ако въздухът във Вашия дом е сух – инвестирайте в добър овлажнител. Тогава кожата бързо ще си възвърне предишната форма и еластичност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *