111111
Красота

Какво да използвате и как да се грижите за кожата, която е засегната от акне?

Това може да бъде неприятен шок: до момента, хубава, млада кожа, която внезапно… започва да се бунтува. Започвате да забелязвате пъпки и черни точки на лицето си, както и излишен себум, заради който кожата блести непривлекателно. Излишният себум предизвиква редица възпалителни състояния на кожата, което допълнително влошава акнето и неблагоприятните, грозни кожни промени. Как да се борим с подобни кожни проблеми? Каква козметика трябва да се използва за „лошата тийнейджърска красота“?

Когато търсите козметика за кожа, която е податлива към акне, трябва да знаете, че употребата се определя не само от хигиенната цел, но и… лечебната. Добрата козметика против акне действа като лек против акне. Следователно подборът трябва да бъде добре обмислен и подходящ. Струва си да си припомним, че козметиката често не е достатъчна, за да се отърве от акнето (особено с агресивната, интензивна форма). Съставът и видът са от голямо значение.

Козметика против акне – видове

Когато се грижите за кожата си с акне, кремът за лице може да не е достатъчен. Ключът към успеха е почистването на лицето със специална козметика – само добре подготвената кожа абсорбира достатъчно от съставките, съдържащи се в крема за лице. За да постигнете победа в борбата с акнето, трябва да използвате няколко специализирани продукта, които да допълнят своите свойства и да бъдат отлично средство. Те включват:

  • почистваща козметика (гелове, пяна/мусове) – премахват всички замърсявания и излишен себум от лицето, успокояват кожата и възстановяват бактериалното равновесие, нормализират себореята и балансират рН на кожата.
    Гелове за измиване на лице, гелове за млада кожа (често имат антибактериални и антисептични ефекти) и различни видове мицеларна вода с антибактериални агенти, които се основават на растителни съставки или – наскоро популярен – активен въглен, който перфектно „събира“ всички примеси от лицето.
  • ексфолианти за лице – ако кожата е с акне, то тогава е по-добре да не се прави традиционен пилинг, който се състои в механично ексфолиране на епидермиса (процедурата може да разпространи бактериите по лицето и да изостри акнето). Но почистването на кожата е изключително важно, така че не се отказвайте от пилинг, а изберете този, който не изисква разтъркване (gommage или ензимен пилинг ще бъдат по-добър вариант). При мазна кожа и кожа с акне те могат да се използват 2-3 пъти седмично.
  • бактериостатична козметика – специализирани продукти, които са много полезни при по-сериозна форма на акне или папуло-пустулозен стадий на акне. Тя трябва да се използва сутрин и вечер – продуктите от този тип възпрепятстват размножаването на бактерии и по този начин с течение на времето се справят с акнето по лицето. Също така, бактериостатичната козметика ексфолира мъртвите кожни клетки, затова по време на употребата им е по-добре да се ограничи използването на друг пилинг на лицето или да се консултирате с дерматолог.
  • нормализиращи тонери – напоследък тонерът се превръща в много недооценен козметичен продукт, а нищо не успокоява кожата и не възстановява правилното рН по-добре от него. Този продукт, посветен на кожата, склонна към акне, регулира и отделянето на себум.
  • специализирани кремове за през нощта – въпреки че младата кожа не изисква използването на друга козметика за през деня и през нощта – един крем за лице е достатъчен. Различно е обаче, когато се борите с акне и много досадна себорея. Тогава си заслужава да използвате специално подбран нощен крем, който има различен ефект от „дневните“: той ексфолира кожата, лекува и редуцира акнето, регулира себума, уеднаквява тена и отпушва, почиства и стеснява порите.
  • антибактериални и матиращи маски – маските за лице облекчават и подобряват външния вид на кожата. Тяхното действие е повърхностно, но те със сигурност създават комфорт и матират тена за много часове, подобрявайки неговото състояние и облекчавайки акнето. В идеалния случай, ако са съставени от естествени съставки – ако търсите добра антибактериална маска, която също почиства и регулира нивата на себум – опитайте с естествена зелена глина – можете да я смесвате с билкови хидролати, вода или естествени тонери, за да създадете специална паста, която се нанася върху лицето. След като маската стане суха, измийте я с хладка вода.
  • естествени масла – оказва се, че маслото отлично регулира секрецията на себум и намалява себореята. Как е възможно това? Основно защото повечето масла съдържат сквален, съставка в човешкия себум, която балансира работата на мастните жлези. В същото време, маслата осигуряват на кожата пълен набор от витамини и минерали, действат антисептично и помагат за справяне с акнето. Най-добре е маслата да се нанасят през нощта. Ако искате да ги изпробвате по кожата си, опитайте масло от жожоба или кокосово масло – те съдържат най-голямо количество сквален.
  • антибактериални коректори и лековити средства – те са много полезни при ежедневния грим или при изключително упорити петна, защото ускоряват процеса на регенерация и спомагат в борбата с локалните кожни промени. Коректорите перфектно маскират несъвършенствата и улесняват нанасянето на грим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *