111111
beauty

Съставките за грижа за кожата обяснени

Скъпи продукти за грижа за кожата на стъклен рафт

Продуктите за грижа за кожата се предлагат в аптеки, магазини за здравословно хранене, универсални магазини и уебсайтове. И тъй като съставките вътре са често отбелязани с научни термини, които могат да изглеждат объркващи, е естествено да се чудите: „Трябва ли да съм химик, за да разбера какво действително съм купил?“

Е, не наистина. Всъщност, трябва само да имате базово познание за някои от общо използваните съставки в продуктите за грижа за кожата. И по-добро разбиране на това как всяка съставка функционира, може да помогне да вземете по-информирано решение за кожата си.

Хиалуронова киселина

Вероятно сте чували за хиалуронова киселина, особено при търсене на продукти за обезвреждане на стареенето. Това е естествена съставка, която се намира в кожата, а нейната основна функция е да повишава овлажняването. Хиалуроновата киселина може да задържа до 1000 пъти теглото си вода, което я прави идеална за поддържане на нивата на овлажняване в кожата.

Гликолова киселина

Гликоловата киселина е вид алфа-хидрокси киселина (AHA), който представлява вид химически ексфолиант. Тя е по-доброто решение за премахване на мъртвите кожни клетки, отколкото механичните ексфолианти, тъй като не раздръжда кожата. Гликоловата киселина е широко използвана в продуктите за грижа за кожата, заради способността си да намалява фините лорички и несъвършенствата на кожата.

Ретинол

Ретинолът е форма на витамин А, който се използва широко в продуктите за грижа за кожата за своите антивъзрастови свойства. Той стимулира обновяването на клетките и предотвратява блокирането на порите. Продуктите с ретинол са доказани да обръщат знаците на стареене като намаляват бръчките, избистрянето на тъмни петна и подобряването на текстурата на кожата.

Салицилова киселина

За разлика от гликолова киселина, салициловата киселина е бета-хидрокси киселина (BHA). Тя прониква дълбоко в порите и помага за премахване на мъртвите кожни клетки и излишно масло. Това го прави изключително подходящ за хора с мазна кожа или акне, но всеки може да се възползва от обновяващите свойства на салициловата киселина.

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който предпазва кожата от свободните радикали, които могат да причинят преждевременно стареене. Той също така помага да се изсветлят тъмни петна и да се подобри общия тон на кожата. Най-добре е да се прилага сутринта, за да защити кожата през целия ден.

Заключение

Изборът на продукти за грижа за кожата не трябва да бъде плашещ или заблуждаващ процес. С повече информация за това как работят различните съставки, може да вземете по-информирани решения за по-здрава и по-красива кожа. Въпреки това е важно да запомните, че всички кожи са различни и могат да реагират по различни начини на различните съставки. Винаги е най-добре да консултирате дерматолог, ако имате конкретни проблеми или въпроси относно грижата за кожата.