111111
beauty

Как да поддържаме ноктите си здрави и без увреди

Ноктите са важна част от общата ни визия и самочувствие. Те не само придават завършен вид на ръцете и краката ни, но и служат като индикатор за нашето общо здраве.
В тази статия ще дадем някои съвети и трикове за поддържане на здрави и красиви нокти.

Правилна храна

На първо място е важно да се храним правилно. Здравите нокти изискват достатъчно количество протеини, цинк, магнезий, калций и витамини група B. Месото, рибата, яйцата и зеленчуците са отлични източници на тези хранителни вещества.

Вода

Обезвождането може да доведе до увреждане на нокътната плочка. Затова е важно да пием много вода всеки ден.

Адекватна грижа

Една от най-эобщите причини за увреждане на ноктите е неадекватният маникюр и педикюр. Използването на твърде агресивни продукти, неправилно подрязване на ноктите или постоянното използване на лак може да бъде виновно за повреди и разкъсване на нокътната плочка.

Маникюр и педикюр

Ако предпочитате да правите маникюр и педикюр в салон, се уверете, че използват стерилни инструменти. Инфекции, причинени от нестерилни инструменти, могат да навредят на нокътната плочка.

Правилна козметика за ноктите

Избирайте козметика за ноктите, която да не съдържа сурови химикали. Винаги използвайте базов лак преди да нанесете основното боядисване. Освен това не пропускайте да нанесете топ лак, за да предпазите боята от изцапване.

Ноктите в сезони

Ноктите имат нужда от различна грижа през различните сезони. През зимата, когато въздухът е твърде сух, ноктите стават чупливи. През лятото, пък, високите температури и слънчевите лъчи могат да ги изсушат и избледнят. За това е важно да използвате хидратиращи продукти за нокти през всички сезони.

Хидратация

За да предпазите ноктите от изсушаване и за да ги направите здрави, е важно да използвате хидратиращи масла или кремове. По-специално, кокосовото, бадемовото и маслиновото масло са отлични за подхранване на ноктите и кожата около тях.

Профилактика

Накрая, не забравяйте профилактиката. Редовните посещения при дерматолог могат да помогнат да се предотвратят или бъдат своевременно открити някои проблеми с ноктите.