111111
Полезни трикове

Топ домашни процедури за по-бели нокти

Жълтите петна по ноктите обикновено са причинени от лакове за нокти, но също могат да са сигнал за заболяване (в този случай ще имате и други симптоми). Ако търсите натурални начини как да избелите ноктите си, повярвайте ми – процедурите у дома действат страхотно! Разгледайте най-добрите процедури за красиви нокти без петна.

Защо ноктите ми са жълти?

Най-честите причини за жълти нокти:

  • не нанасяте основа за лака,
  • лекарства (по точно антибиотици),
  • хипервитаминоза,
  • пушене на цигари,
  • хепатит,
  • псориазис,
  • гъбички.

Домашни процедури за избелване на жълтите нокти

Лимонов сок за по-бели нокти

Лимоновият сок е известен с избелващия си ефект. Той съдържа ензими, които правят ноктите и кожата по-светли (ако имате тъмни петна по лицето, можете да го добавите към маската си). При грижата за ноктите, добре е да натъркате парче лимон по нокътната плочка или да натопите пръстите в лимонов сок (разтъркайте ги с четка за по-силен ефект). Измийте ръцете след няколко минути и нанесете крем (най-добре за кутикули).

Сода за хляб за по-бели нокти

Знаехте ли, че содата за хляб е страхотно средство за избелване? Нашите баби са я използвали както в домакинството, така и за красота. Тя помага да избелите зъбите си, да ексфолирате мъртвите кожни клетки и да подхраните ноктите. Как да я използвате?

Много е лесно: трябва само да смесите една лъжица зехтин, арганово масло или бадемово масло, лимонов сок и сода за хляб (изберете количествата така, че да се получи гъста смес) и я натъркайте в ноктите. Оставете за около 10 минути и измийте добре.

Оцет за по-бели нокти

Точно като лимона, оцетът също съдържа избелващи съставки, най-вече киселини. В допълнение той се бори с гъбичките и помага за растежа на ноктите, намалявайки петната.

Процедурата с оцет е лесна като предишните: смесете оцет с топла вода, използвайте еднакви количества: например 50 мл оцет и 50 мл вода; просто се убедете, че има достатъчно, за да потопите ноктите.

Накиснете ги за 15-20 минути и след това ги подсушете. Няма нужда да ги измивате с вода, но можете да използвате крем за ръце или кутикули.

Можете да модифицирате рецептата, както пожелаете, например да смесите сода за хляб с лимонов сок и да добавите любимото си масло, както и други вещества с подхранващ ефект: мед, сок от алое вера, ленени семена. Подобни смеси идеално възстановяват и премахват жълтите петна.