111111
Красота

Измиване на косата с метода БИБ: най-добрите продукти и типове коса

Методът за измиване БИБ е известен от няколко години. Той е идеален при къдрава и вълниста коса, но работи добре и при супер прави кичури. Благодарение на метода балсам-измиване-балсам, косата е съживена, подхранена и хидратирана. Днескашният пост ще ви покаже най-добрите продукти за БИБ, стъпка по стъпка на процедурата и типовете коса, за които методът е идеален.

Какво е БИБ?

БИБ описва 3-те стъпки в рутината за измиване на косата. Те са:

  1. Балсам
  2. Измиване
  3. Балсам

Методът БИБ може да се използва всеки път, когато измивате косата. Отнема повече време за начинаещите, но започва да става по-бързо, когато свикнете.

Методът БИБ – Стъпка по стъпка

1. Балсам

Нанесете балсам по дължината на косата. Сложете го върху влажни или сухи кичури. Не го измивайте. Преминете към следващата стъпка.

2. Измиване

Втората стъпка включва измиване, както обикновено правите. Разпенете шампоан между дланите си и нежно масажирайте скалпа. Измийте шампоана и балсама, използвайки хладна вода.

3. Балсам

Третата и последна стъпка на метода БИБ включва нанасяне на балсам или маска, масажиране, оставяне за няколко минути и измиване с хладка коса.

Кои продукти да изберете за БИБ?

Изберете балсам без алкохол за първата стъпка. Трябва да е богат на хидратиращи съставки като пантенол, алое и глицерин.

Шампоанът за БИБ също трябва да е лек. Изберете такъв без SLS и SLES. Шампоанът, съдържащ SLS, е добър избор за използване през 2 седмици за почистване в дълбочина на скалпа; не по-често.

Изберете балсам с емолиенти за стъпката за подхранване. Той трябва да е богат на масла, бутери, цетеарилов алкохол и др. Чувствайте се свободни да използвате маска за дълбоко подхранване на този стъпка. Изборът зависи от времето, което можете да отделите, както и текущите нужди на косата.

Как да извлечете максимума от метода БИБ?

Методът балсам-измиване-балсам работи най-добре при:

  • къдрици
  • вълниста коса
  • суха коса
  • увредена коса
  • коса със средна порьозност
  • коса с висока порьозност

Кога този метод е лош избор?

За съжаление няма един метод или продукт, който да пасва на всички. Фината коса с ниска порьозност няма да хареса метода БИБ – може да се пренатовари. Все пак тестването на този метод е най-добрата идея.