111111
Полезни трикове

Козметики от кухнята: 5 натурални продукта със страхотни ползи

Мислите, че магазинът за козметики е единственото място, където можете да си вземете продукти за красота? Грешите. Най-добрите натурални козметики са в кухнята ви! Вижте кои храни си струва да използвате, за да подобрите външния си вид и какви ползи можете да очаквате.

Планирате домашно спа тази вечер, но любимите ви продукти са свършили? Нямате време за пазар, а при онлайн поръчка ще трябва да чакате няколко дни? Не се притеснявайте!

Използвайте продуктите от кухнята си: храни, които са за ядене, но се оказват невероятни и за красотата.

ТОП 5 ХРАНИ С НЕВЕРОЯТНИ ПОЛЗИ ЗА КРАСОТАТА

Зехтин

Маслата превзеха козметичната индустрия. Това е добре, защото те са прекрасни натурални козметики. Нямате нужда от скъпи козметични масла, обаче. Това, което повечето от нас имат в кухнята си, е повече от достатъчно. Говорим за студено пресования зехтин.

Какви са козметичните ползи на зехтина? Първо, той е богат източник на мастни киселини, витамин Е и сквален. Благодарение на тях, той успява да възвърне младоликия външен вид. Той защитава от загуба на хидратация, добавя еластичност, гладкост и прекрасен блясък – както на кожата, така и на косата.

Мед

Това е още един ценен продукт от кухнята. Натуралният мед е сладък и лепкав продукт, който се оказва полезен хумектант или хидратираща съставка. Той улавя водните молекули и ги доставя на вътрешността на кожата и косъма, гарантирайки гладкост, устойчивост и здраве. Смесването на мед с масла е много добра идея, когато искате да си направите домашна процедура. Скрабът за устни с мед и захар е много популярен, като той силно изглажда устните (ако не го изядете веднага).

Мляко и йогурт

Можете да вземете някои млечни продукти в банята, тъй като те са богати на протеини, важни за здравето на кожата и косата. Има причина защо Клеопатра си е правила млечни вани. Това е била тайната на младия и красив външен вид.

Млякото е добро за вана, за измиване на косата, а йогуртът работи добре като компонент за домашна маска за лице, ръце, крака и коса. Тези продукти са много ценни, защото имат подсилващ и възстановяващ ефект, както и облекчават. Те успокояват дразненето след прекалено дълго излагане на слънце например. Млякото и йогуртът също омекотяват мазолите.

Яйца

Козметичните продукти от кухнята са тези, които са богати на съставки, помагащи на нашата кожа и коса. Горепосочените протеини са много важни. Яйцата (по-точно жълтъците) също са пълни с протеини. Ето защо маските с яйца са популярни при увредена коса, а вече могат да бъдат открити и в много шампоани. Домашната маска с яйца е страхотен начин да подсилите увредената коса, да намалите косопада и накъсването, леко да сгъстите и да добавите обем. Добре е да я тествате и да я смесите с масла, например.

Авокадо

Списъкът с най-добрите козметики от кухнята трябва да съдържа и авокадо – плодът с най-високото съдържание на незаменими мастни киселини и витамини (наречено е масло със 7 витамина). Узрялото авокадо е чудесно за филийка хляб, но и като основа за маска за лице или коса.

Какъв е ефектът върху кожата? Авокадото силно подхранва, изглажда, добавя еластичност и осигурява дълготрайна хидратация. Ами върху косата? То действа по подобен начин, защото дарява с устойчивост, гладкост, мекота и блясък. Авокадото предотвратява загубата на хидратация и защитава от вредните фактори като замърсяването.